Rammenas soep
Recept van Annemarie
Rammenas is echt een goeie groente voor de nateelt. Als het gewas van de hoofdteelt zoals Kool of Sla is geoogst groeit het goed als het al wat kouder wordt.
Meestal wordt de Rammenas in dunne plakjes op brood gegeten of in salades maar het kan ook een heerlijke soep geven.
Ingrediënten
- 1 Eetlepel Mosterd
- 1 Takje Verse tijm
- Snufje nootmuskaat
- 1 Grote aardappel
- 1 Grote zwarte rammenas of twee kleine
- 100 Gram gerookt spek in blokjes of reepjes
- Zonnebloemolie
- 2 Sneden Oud brood
- 1,5 Liter Groente bouillon
- Eventueel een scheut room
- Peper
Bereiding
- Aardappel en rammenas schillen, en in blokjes snijden
- In een soeppan een scheut zonnebloemolie verhitten
- Voeg de blokjes rammenas en de blokjes aardappel toe, en roerbak beide enkele minuten
- De bouillon erbij gieten
- Kruiden met de nootmuskaat en naar smaak wat peper
- Haal de blaadjes van het takje tijm, en voeg de blaadjes aan de soep toe
- Laat de soep op een zacht vuur ongeveer 30 minuten koken
- Bak ondertussen het spek krokant en bruin
- Snij de kosten van de sneden bood, en snij het brood in blokjes
- Doe 5 eetlepels zonnebloemolie in een kom, en men hier de mosterd door
- Voeg de blokjes brood toe en meng alles goed door elkaar
- Doe de blokjes brood in een droge koekenpan en bak deze op een hoog vuur, totdat het brood lekker krokant is geworden
- Pureer de soep met een staafmixer
- Doe de soep in soepkommen, en doe er wat croutons en wat blokjes spek over