Dit heb je nodig voor 4 liter.
- 12-15 vlierbloesemschermen
- 4 liter water.
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 600 gram (ruwe riet) suiker.
- 2 citroenen
- 4 beugelflessen (Action of Blokker)
Zo maak je het:
- Pluk op een mooie zonnige dag de bloesems. Leg ze op een krant laat de beestjes eruit lopen. Niet afspoelen. Knip de groene stelen weg
- Giet 4 liter water in een grote pan of emmer, roer daar de suiker, azijn en 1 uitgeperste citroen door. Voeg de vlierbloesem schermen op de kop toe, bedek het met schijven citroen
- Laat het 24 uur trekken op een warmplekje, bv in de vensterbank.
- Zeef het mengsel, met een schone theedoek in een vergiet
- Giet het vlierbloesemmengsel in flessen met een beugeldop. Giet ze niet helemaal vol, door het fermenteren ontstaat er koolzuur, en kan de fles ontploffen!
- Zet de flessen donker weg, in een emmer dan heb je minder troep mochten ze ontploffen
- Na twee weken is de vlierbloesem champagne klaar om van te genieten