Fietstocht

Fietstour door het buurtgroen van de IJplein/Vogelbuurt – zoveel mooie initiatieven!

Op woensdag 18 augustus hebben Gunter Schwandt en Arnold van der Valk vanuit Voedseltuin IJplein deelgenomen aan een fietstour door het buurtgroen van de IJplein/Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De tocht was georganiseerd door groencoaches van Buurtgroen 020, meer in het bijzonder Wendy Rats. Wendy is een van de oprichters van de moestuin de Verbroederij in het Hamerstraatgebied naast het gelijknamige café.

Op het vertrekpunt bij buurthuis De Meeuw waren een twaalftal deelnemers aanwezig. De eerste bezienswaardigheid was een perkje aan de zijkant van de Meeuw waarvoor enkele tegels waren gelicht. Wendy vertelde dat het aanzicht van zo’n perkje veel mensen in buurthuis genoegen verschaft en dat het helpt om regenwater vast te houden. We vonden het allemaal leuk om even stil te staan bij zo’n nietige daad van vergroening. In het algemeen is er erg veel verharding (tegels en asfalt) en veel autoblik in de woonomgeving. Daarna maakte Wendy ons attent op een kleine gemengde moestuin en siertuin tussen de woonblokken langs het fietspad van de IJpleinbuurt nabij De Meeuw. Het zag er prachtig uit en de groente was in topconditie ondanks of dankzij het vochtige weer.

Arnold leidde de groep rond in onze Voedseltuin. Hij vertelde iets over de stichting, de doelstellingen, de vrijwilligers en het teeltplan. De deelnemers waren zeer gecharmeerd van de staat van onderhoud van de tuin en de rijke begroeiing. Ongeveer de helft van de deelnemers was niet op de hoogte van het bestaan van de tuin.

De volgende bestemming was de Moestuinschool aan de Willemsluis in het Noordhollands Kanaal. We werden rondgeleid door een van de oprichters Nancy Wiltink. Nancy en haar tuinpartner hebben een opleiding gevolgd aan de Warmonderhof. De Moestuinschool heeft geen subsidie. Ondanks de forse tarieven trekt de tuin toch voldoende studenten. Die krijgen allemaal gedurende een vol jaar een taak in een van de onderdelen van de tuin. De (rijke) oogst gaat grotendeels naar de cursisten. De tuin heeft een geavanceerd bevloeiingssysteem met behulp van druppelirrigatie.

Na de Moestuinschool volgden bezoeken aan een botanisch experiment in bakken op de parkeerplaats achter het bedrijfsverzamelgebouw in de Tolhuistuin, bakken met eetbare planten in de Mezenstraat, de tuin op het Meeuwenplein, een bezoek aan de Heemtuin en de Beeldentuin in het Vliegenbos en tenslotte een borrel op het terras van de Verbroederij.

Het was een welbestede avond waar liefhebbers van groen elkaar beter konden leren kennen. Twee initiatieven hebben op de schrijver extra indruk gemaakt namelijk het initiatief Lief&Leedstraat in Noord van Desiree America en de Heemtuin/Beeldentuin van Gerry Boots van Kruiden op Zolder. Lief&Leedstraat is een initiatief dat mensen prikkelt om iets leuks te doen voor buren en straatgenoten. Voor elke straat welke zich aanmeldt is een potje met geld beschikbaar van 150 euro per jaar. De Heemtuin bestaat uit een verzameling plekken die zijn ingezaaid met inheemse kruiden. De meeste hebben geneeskrachtige werking. Jammer genoeg kunnen de kruiden niet worden geconsumeerd omdat ze groeien op vervuilde grond van een voormalige scheepswerf. Wat overblijft is een prachtig geheel van bloemen en planten die voor zichzelf een geschikte plek hebben opgezocht. Dank aan Paul den Dooij (vertrekkend coördinator Buurtgroen 020), Peter Duitman (coördinator in Noord) en Wendy Rats (groencoach in IJpleinbuurt) voor de organisatie van dit mooie initiatief.

Arnold van der Valk

Fietstocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *