Onkruid-Europee-Hanepoot

Het onkruid feuilleton 9

Europese hanenpoot (Echinochloa crus-galli) 

Hanenpoot is een gras met grove, brede donkergroene bladen met in het midden een witte nerf. De basis van de stengel kleurt roodpaars. De plant hleeft geen tongetje en de bladscheden hebben geen haren. Het kan uitgroeien tot een forse pol van ruim een meter hoog. De bloeiwijzen zijn roodbruin.
Het is een lid van de grassen familie en net als mais en suikerriet een C-4 plant, dat wil zeggen dat het een bijzondere manier heeft om C02 vast te leggen in suikers waardoor zij beter zijn aangepast aan warme omstandigheden.
Omdat dit gras ongevoelig is voor vee onkruidbestrijdingsmiddelen is het berucht. Het is een agressieve groeier met een groot wortelstelsel dat veel licht, voeding en water wegneemt van de omringende planten. Het in de grond aanwezige zaad van hanenpoot is tientallen jaren kiemkrachtig. Een paar jaar op de composthoop en zelfs een tochtje door de darmen van een koe veranderd daar niets aan.
We zijn op het ogenblik bezig om dit gras zoveel mogelijk uit de tuin te verwijderen en gooien het in de vuilcontainer. We gaan op onderzoek naar de manier waarop we er Bokashi van kunnen maken. Dat zou de zaden doden en helpt om in onze tuin de cirkel zoveel mogelijk rond te krijgen.

Onkruid-Europee-Hanepoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *