Sanne Doedens

Onze samenwerking met Resto van Harte: een interview met chef-kok Sanne

Een deel van onze oogst gaat naar Buurtrestaurant van Harte waar Sanne Doedens kok is. Op één van de eerste zomerse dagen vonden Laura en Sanne een fijn plekje in de schaduw van de perenboom en kletsen ze over Resto van Harte en het koken met groenten uit de Voedseltuin IJplein. Een supergoede samenwerking tussen twee mooie buurtinitiatieven.

Sanne DoedensResto van Harte is een sociaal buurtrestaurant waar iedereen welkom is om voor zes euro een driegangendiner te komen eten. Resto van Harte heeft als doel om eenzaamheid te bestrijden en mensen uit de buurt bij elkaar te brengen; eten verbindt. Het zit in Huis van de Wijk ‘De Meeuw’, tegenover de Dirk van den Broek. Sanne: “Het zijn buurtrestaurants waar echt íedereen mag komen eten: of je nou jong, oud, groen, geel bent, of je nou Nederlands spreekt of geen Nederlands spreekt, het is echt voor iedereen.” Sanne is professioneel kok en chef in de keuken. Ze werkt met vrijwilligers en ook de keuken is een plek van verbinding. Elke week komt Sanne naar de Voedseltuin om groente en kruiden op te halen. Ze kookt de driegangenmaaltijd namelijk met onze oogst! In corona-tijd kon het restaurant niet open en ging Sanne de straat op met ‘Soep op de Stoep’. Ze deelde op straat soep uit die bereid was met de groenten en kruiden uit de Voedseltuin.

Bijzonder om uit een tuin zo dichtbij te eten

Sanne vertelt over waarom ze de samenwerking met onze Voedseltuin zo waardeert: “Dit is natuurlijk gewoon té leuk. Ik heb veel oude Noorderlingen, maar ook nieuwe, en het is zo leuk om te vertellen dat je groente van nog geen 100 meter verderop krijgt! Vaak zijn het vergeten groenten, zoals Snijbiet en daar maak ik dan steeds iets anders van en dat vinden mensen dan heel leuk.” Deze week neemt ze Rucola en Pluksla mee om een lekkere salade te maken. Uit de kruidentuin heeft ze Olijfkruid meegenomen. Een minder bekend kruid waar je een lekkere dressing mee kunt maken. Voor het toetje hebben we wat Chocolade-munt en Pepermunt geplukt.

Groente uit de tuin zijn niet alleen heel gezond maar ook heerlijk om mee te koken.

Sanne vindt het heel belangrijk dat er gezond wordt gegeten. Ze kookt sowieso met verse ingrediënten en het liefst grotendeels plantaardig . “De gasten zijn niet per se allemaal geïnteresseerd in vegetarisch eten dus het is belangrijk dat het eten vooral heel erg lekker is. En dat is het. Juist doordat de groente supervers zijn en heel veel smaak hebben. Voor de vrijwilligers is het ook heel leuk om met verse groente uit de Voedseltuin te werken. Dan kunnen ze lekker hakken en snijden. Laatst had ik sla mee en ik moet dan enorm lachen, dat een vrijwilliger roept: ‘Oh je hebt er een slak bij!’ Dan schrikken ze eerst maar uiteindelijk moeten ze allemaal enorm lachen.”

Het is het principe van Resto van Harte dat je gezond en goedkoop kan eten. “En dat is ook mogelijk, het hoeft niet altijd duur te zijn. En toch maak ik van de groente altijd iets bijzonders. Dus dan zeggen ze de gasten ook: ‘Oh, je hebt wel altijd aparte dingen!’ Ze moeten er een beetje aan wennen maar ze vinden het wel heel erg lekker. Ik wil ze graag meegeven dat het belangrijk is gezond te eten, ook voor je weerstand.”

Een bezoek aan de tuin is een beleving!

Sanne is heel blij dat ze de groente uit de Voedseltuin kan halen. “Voor mij is het al een hele beleving om hier te komen. Ik had een stressvolle dag vandaag en dan denk ik: ‘oh heerlijk ik ga even naar de tuin toe’. Het is echt wel heel bijzonder dat je in Amsterdam Noord, aan het IJ, zo’n grote moestuin hebt! En het is echt een tuin die er ook voor de buurt is. Ik merk dat er steeds meer bijkomt, de tuin ziet er zo mooi uit. Bijvoorbeeld de kruidentuin, die ziet er zó veel mooier uit dan twee jaar geleden. Dat ik denk wow! Ik had vorige week ‘Eton Mess’ gemaakt en daar hadden we dan heel dun de Chocolade-munt overheen gedaan. Dat zijn natuurlijk hele leuke dingetjes. Vorig jaar nam ik ook veel eetbare bloemen mee en die deed ik dan in de sla. Veel mensen zeggen ‘wat is dat?’ en dan leg ik het uit, dat vind ik heel leuk. We maken ons eigen brood en ik maak zelf kruidenboter en daar doe ik dan bijvoorbeeld Goudsbloem en Oost-Indische kers in, dan zeggen ze. ‘Wat zit er nou in die boter, er zitten oranje stukjes in!’ Zo leuk.” Sanne deelt het recept van deze kruidenboter met ons.

“De kwaliteit van de groente is ook zo veel beter dan als ik het ergens zou kopen. De groente is veel langer houdbaar, het is zo vers! Het is gewoon puur eten. En ik vind het zo bijzonder ook, dat alles duurzaam verbouwd wordt, dat jullie geen pesticiden gebruiken, alles is handwerk. Het is heel leuk om te zien hoe jullie als vrijwilligers ook alles samen doen. En de gasten vinden het ook leuk dat de groente uit de tuin komt. Ze leren onbekende groenten kennen zoals Palmkool. En ook bijvoorbeeld jullie sla, dat is gewoon fantastisch, die is zo lekker! Koop maar eens een zakje sla bij de Dirk of deze Rucola! En ik zeg ook tegen de gasten: ga maar eens kijken in de tuin, het is zo dichtbij en het is echt een beleving!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *