De afgelopen zaterdag was wel een hele bijzondere dag in de Voedseltuin, want ten eerste was er veel regen voorspeld, maar dat viel allemaal reuze mee, ten tweede was er een interessante workshop over geneeskrachtige kruiden en plantenfamilies en ten derde was er FEEST !
De workshop werd gegeven door Annemarie Verschoor(bioloog ) en Susanne Hazen (fytotherapeut) en het moet gezegd worden: het enthousiasme en de vakkennis van de twee dames plus het feit dat ze het zorgvuldig hadden voorbereid en verzorgd, maakten het tot een zeer boeiende middag.
Hoewel de meeste deelnemers pas na 13.00 uur kwamen binnendruppelen, waren we uiteindelijk toch met een groep van 26 man en werden er twee groepen gemaakt. De eerste groep ging met Annemarie de tuin rond, de tweede groep ging met Susanne de tuin rond en na 45 minuten werden de groepen gewisseld.
Annemarie vertelde over de verschillende plantenfamilies die er bestaan. Zo heb je bijvoorbeeld de familie van de Samengestelde bloemen; deze bloemen hebben allemaal een hart en dat hart bestaat weer uit allemaal kleine bloemetjes. Er is de familie van de Lipbloemen, die ( ja, echt waar) een lipje hebben waar een insect op kan gaan zitten om vervolgens totaal relaxed de nectar uit de bloem op te zuigen. Dat is toch mooi geregeld!
Dan is er de familie van De Vlinderbloemen, die als je goed kijkt inderdaad blaadjes hebben die lijken op de vleugels van een vlinder. Wat deze vlinderbloemen verder bijzonder maakt, is dat ze kleine knolletjes onderaan de wortels hebben, die stikstof uit de lucht kunnen halen en daarmee zichzelf en de aarde rondom als het ware zelf kunnen bemesten. Wederom prachtig geregeld!
Zo zijn er nog een aantal families, die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben en het is een feest om op die manier naar de natuur te gaan kijken.
Susanne op haar beurt nam ons mee in de wondere wereld van de geneeskracht van planten en kruiden. Zo is Sint Janskruid een goed middel tegen depressie en werkt het ook goed bij brandwonden. Kamille is een milde ontstekingsremmer en kalmeert de spijsvertering. Van Tijm kun je heel goed zelf een hoestdrank maken. Bij de Zoethout plant aangekomen wist eigenlijk niemand wat het was, maar na het proeven van een blaadje van de plant, begon er iets te dagen : het smaakt namelijk naar drop ! Nou wordt er van deze plant met name de wortel gebruikt en dat is dan ook de zoethout die in gedroogde vorm of voor het maken van drop gebruikt wordt.
Hoewel je van bijna alle kruiden heel goed thee kunt maken, is de geneeskrachtige werking – meestal – toch het sterkst als er een tinctuur van wordt gemaakt.
Beide dames hadden nog uren kunnen doorgaan met vertellen, dus wij staan alweer te popelen om een vervolg op de workshop. Kom je ook de volgende keer ?
Renske de Jong.
(foto’s Wil Meerkerk en Karolina Spaic).