Bloembom juf Dieuwertje

Natuurlessen met juf Diewertje

Juf Dieuwertje was in maart met een groep basisschoolleerlingen van de IJpleinschool bij ons in de voedseltuin We hebben haar gevraagd iets te vertellen over wat ze in de tuin heeft gedaan.

“De leerlingen vinden het altijd een feest om met mij naar de voedseltuin te komen en te leren over planten en dieren”

Juf Dieuwertje: “De IJpleinschool die naast de tuin ligt schrijft zich geregeld in voor natuurlessen. En jullie voedseltuin is een fantastische plek om dit te doen. Deze keer was het thema bloemen en insecten. Ik heb met verschillende onderbouw groepen bloembommen en wilde bijen hotels gemaakt.

Bloembom juf DieuwertjeDe kinderen vinden het heel erg leuk. Eén jongetje was zo enthousiast over de bloembommen dat hij besloot er zoveel mogelijk te maken. Maar liefst 25 ‘zodat ik in de zomer veel bloemen zie als ik naar school loop’ was zijn reden. Op de foto zie je hoe zo’n bloembom gemaakt wordt.

De voedseltuin IJplein is een fantastische plek om natuureducatie te geven. Wat ik fijn vind is dat ik de leerlingen echt een opdracht kan geven en dat ze die kunnen doen zonder dat de docent en ik ze bij elkaar moeten houden. Omdat er een hek om de tuin staat kunnen de leerlingen vrij bewegen zonder gevaar. Sommige leerlingen vinden het heerlijk om te komen en vertellen me ook dat ze na schooltijd of op woensdagmiddag komen helpen.

Wat ik hoop te bereiken met dit werk? Ik vind het belangrijk dat mensen van alle leeftijden (dus ook de docent en de ouders) stilstaan bij de natuur om hen heen. En dit doe ik door ze te enthousiasmeren voor alles wat leeft en groeit. In de hoop dat ik er voor zorg dat als een sneeuwbaleffect mijn passie voor natuur wordt overgedragen aan anderen.”

Juf Dieuwertje doet dit werk vanuit de Gemeente Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *