Kweekgras

Onkruid feuilleton 1

Wat is onkruid eigenlijk? Wij verstaan onder onkruid alle planten die we in de groentebedden vinden en die we daar niet willen hebben. Omdat die plant de ruimte of het voedsel wat wij voor onze groenten gereserveerd hebben inpikt. Het spreekwoord “onkruid vergaat niet” doet al vermoeden dat je dat onkruid zomaar niet weg hebt. Er zijn veel plantensoorten die wij onkruid noemen. Aan die planten willen we eens wat extra aandacht geven.
Er zijn veel plantensoorten die wij onkruid noemen. Aan die planten willen we eens wat extra aandacht geven. Al die planten hebben zeker één gemeenschappelijke eigenschap: Ze planten zich gemakkelijk en snel voort. Daardoor kunnen ze een leeg stuk aarde (ons nieuwe groente bed) snel bevolken.
Deze keer kijken we naar verschillende grassen omdat we die op het ogenblik vooral weg schoffelen uit de paden en de bedden. Wij hebben het meeste last van Straatgras, Kweek en Handjesgras.

Straatgras (Poa annua) groeit in kleine polletjes die het hele jaar door kunnen bloeien en zaden vormen, ook als ze niet hoger worden dan 5-6 cm! Zo zijn ze kampioen in snel een lege ruimte opvullen, zelfs in de winter!
Kweek (Elytrigia repens) is berucht om zijn ondergrondse stengels of wortelstokken. Hiermee verovert deze soort de ruimte. Als je daar een stukje van laat zitten groeit daar weer een nieuwe plant uit. We hebben het kweekgras aardig onder controle. We gooien de wortelstokken niet op de composthoop maar in de vuilnisbak om vermeerdering te voorkomen.
Handjesgras (Cynodon dactylon) Dit leerden we de afgelopen droge zomers kennen. Het kan goed tegen droogte en verspreidt zich razendsnel door plat op de grond liggende stengels die op de knopen weer nieuwe wortels vormen.

Voor alle grassoorten geldt: Het beste bij droog weer schoffelen. Dan kun je de plantjes laten liggen en verdrogen ze.

Kweekgras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *