varkensgras-varkenskers

Onkruid feuilleton 7

Varkensgras en Kleine varkenskers.

Deze twee onkruiden horen bij hele verschillende families maar hebben wel wat gemeenschappelijk. Het zijn allebei tred-planten dat wil zeggen dat ze zijn aangepast aan het betreden worden door dieren en mensen. Ze houden zich laag bij de grond en als je erop staat breekt er echt geen stengel af. Waarschijnlijk verspreid je zelfs hun zaden die onder je schoenen blijven plakken. Beide planten zie je pas verschijnen als de zomer al flink opgang is.
Het Varkensgras Polygonum aviculare hoort bij de Polygonacea (de duizendknoop familie).
De plant is helemaal geen gras maar dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat het veel voorkomt op plekken met een voedselrijke bodem waar veel gelopen wordt zoals een boerenerf.
De Kleine varkenskers Lepidium didymum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is al in de 18e eeuw in West-Europa ingeburgerd en hoort bij de familie van de kruisbloemigen. Het plantje heeft minuscule bloemetjes en vruchtjes en het ruikt onaangenaam. Beide planten zijn gemakkelijk weg te schoffelen uit de moestuin maar omdat ze zo laag blijven doen ze een hoog opgaand gewas ook weer niet zoveel kwaad.

varkensgras-varkenskers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *