Winterpostelein doet het op het moment goed in de tuin. Deze groente is heerlijk maar niet zo heel bekend. Daarom hierbij vier manieren om het te bereiden.
Roerbakken: De meest eenvoudige bereidingswijze is om de postelein kort te bakken. Fruit een uitje in wat olie en roerbak daar de postelein in een paar minuten doorheen tot die gaar is. Je hebt wel flink wat nodig voor een portie.
Stamppot: Deze is ook makkelijk en lekker. Maak de aardappelpuree zoals je gewend bent en roer de rauwe posteleinblaadjes en doorheen.
Pastasaus: Kook de pasta. Fruit een gesneden tomaat, ui en knoflook. Voeg wat crème fraîche toe en roer de rauwe blaadjes erdoorheen. Dan meteen de pasta erdoor roeren en wat geschaafde Parmezaan erop strooien. Bron: de groentebijbel van Mari Maris
Met vegetarische shoarma en zoete aardappel:
Snijd de zoete aardappel in plakken en vervolgens in reepjes, zo worden het een soort frietjes.
Spreid ze over een bakpapiertje en besprenkel met wat olie en kruiden (zout, peper, kerrie, paprika, etc.).
Bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 oC).
Maak van kwark of hangop een kruidensausje door er wat vers gesneden tuinkruiden (peterselie, munt, bieslook, dille, hysop etc.) door te roeren en voeg wat zout en peper toe.
Bak de vegetarische shoarma in een koekenpan.
Was de postelein goed en schud het water af.
Voeg de postelein toe aan de shoarma en bak maximaal 1 minuut mee.
Serveer de shoarma en de zoete aardappel met een flinke schep van de kruidensaus en een lepel humus.