Bessen

Bessenstruiken

Een aantal vrijwilligers o.a. Gunter en Annemarie, van de tuin hebben, tijdens het snoeiwerk in het voorjaar 2022, een opmerking gemaakt over de mogelijkheid om bessen in een haag te kweken. Voordeel hiervan is wellicht dat het plukken makkelijker gaat. Deze teelt wordt reeds praktisch uitgevoerd bij een tuin in Oud Amelisweerd. Maar zoals na onderzoek bleek ook bij de Tuinen van West.

Een aantal van onze rode-bessenstruiken werd al enkele jaren geplaagd door zwammen die onder op de stam groeiden. Hierdoor waren deze struiken verzwakt en droegen ze minder vruchten. Daarom hebben we na de zomer besloten om ze te rooien en met wortel en al te verwijderen.

Het werd toen mogelijk om de vrijgekomen ruimte anders in te richten. Op excursie in de Tuinen van West hadden wij gezien dat de bessenstruiken daar ook in hagen worden geleid. Dit voorbeeld wilden wij volgen, omdat wij verwachten dat het makkelijker zal zijn om de bessen te plukken als de struiken als een haag geleid worden en daardoor smaller blijven.

Om de haag te realiseren moest een veel groter aantal struiken geplant worden dan we hadden gerooid. Dat dreigde een kostbare zaak te worden. Maar het toeval wilde dat Anneke, onze vrijwilliger die ook in de Voedseltuin het Hogeland in het Groningse Uithuizen werkt, daar al een veertigtal mooie stekken had opgekweekt. Deze hebben we in twee rijen in het vrijgekomen stuk gepoot. Het was nog even spannend of deze strekken uit de vruchtbare Groningse klei wel zouden kunnen aarden in de Amsterdamse bodem. Maar het lijkt erop dat ze zich goed hebben aangepast, want ze beginnen al flink uit te lopen.

In de winter hebben de bessendames nogmaals een bezoek gebracht aan de Tuinen van West om de praktische uitvoering van de haag te bestuderen. Allereest moesten er een aantal hoge palen geplaatst worden. Dit hebben de vrijwilligers van de Dirk in Noord gedaan tijdens NL doet. Tussen die palen hebben wij vervolgens draden gespannen en daarna hebben wij tussen die draden stokjes van olifantsgras (ook uit Groningen) bevestigd. Binnenkort zullen de takken van de bessenstruiken daarlangs geleid worden. Natuurlijk hopen wij dat de nieuwe stekken snel tot echte struiken zullen uitgroeien en heel veel lekkere bessen zullen geven!

Bessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *