Beste-wensen-2023

Het tuinjaar 2022

Het was een bijzonder jaar. Na een zachte winter begon het voorjaar echt eind maart. In de tuin was alles voorbereid voor het nieuwe groeiseizoen. We kozen een nieuw bestuur, hier op de foto te zien.

2022-BestuurAchter de schermen waren we al druk bezig met de viering van ons 10-jarig bestaan. Tot ons grote verdriet verergerde de ziekte van Gunter Schwandt zich zo snel en ernstig dat hij dat feest niet meer kon meemaken. We missen hem nog steeds als heel actieve vrijwilliger van het eerste uur. Ondanks dat was het een prachtig feest waar we veel vrijwilligers en oud vrijwilligers hebben teruggezien. En we hebben hen trots de tuin kunnen laten zien.

Het werd een heel zonnige maar ook erg droge zomer. Dat betekent dat de groei in de maanden juni juli niet best was en dat we veel water hebben moeten geven. Onze regenwateropvang was niet voldoende om het tekort aan te vullen. Met die regenwateropvang wonnen we wel een prijs van 1000 euro en adviezen over het watergebruik. Laten we hopen dat we een oplossing vinden voor dergelijke droge zomers. Het gevolg van die droogte was ook dat we minder hebben kunnen oogsten voor de voedselbank dan het vorig jaar. Voor andere planten was die warme droogte juist weer fijn, zoals voor de tomaten.

In de loop van het jaar hebben we weer een groep nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen maar we zijn vooral blij met de groep mensen die heel regelmatig blijft komen en de tuin draaiend houdt. We besteden veel aandacht aan het verder professionaliseren van die vrijwilligers. Dat doen we door workshops, door samenwerking met de Moestuinschool en door ervaren moestuinders aan te trekken. Maar het allerbelangrijkste, we hebben elke werkdag weer veel plezier in het werk in de tuin gehad en genoten van alle mooie groentes en bloemen die we daar kweekten. Het hele seizoen heeft Sanne Doedens, de kok van Resto van Harte, met groente uit onze tuin gezonde maaltijden gekookt.

Beste-wensen-2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *