Venkelsalade

Venkel kun je koken, bakken, maar ook rauw eten. Was de venkel goed en snipper die klein. Snijd een appel en een sinaasappel in kleine stukjes. Meng alles en maak het aan met wat olie, zout en honing. Doe er wat rozijntjes en walnoten door en versier het bordje met het loof.

Lees meer...

Recept: Gestoofde venkel

Venkel kun je op verschillende manieren bereiden, in dit recept is die gestoofd. Maak de venkel goed schoon, de venkel uit de tuin heeft veel meer zand tussen de lagen dan venkel uit de supermarkt! Snij de venkel in dunne plakken. In een hapjespan wat (room)boter laten smelten en hier de venkel in bakken. Zorg […]

Lees meer...

Werktijden in december en januari

Ook in december en januari werken we op dinsdag door.De werkdagen zijn: dinsdag 10 – 13 uur woensdag 12 – 16 uur (muts op en handschoenen aan) De laatste werkdag van 2020 is 16 december. Dan is het kerstvakantie. Woensdag 13 januari 2021 starten we weer!

Lees meer...

Recept – Warme salade met aardpeer

Ingrediënten: aardperen, hazelnoten, hüttenkäse of ricotta, peterselie. Boen de aardperen schoon (je hoeft ze niet te schillen).Snij de aardperen in gelijke stukjes.Bak ze in olie, na een paar minuten zijn ze glazig en knapperig. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge pan. Leg de aardperen op een diep bord en strooi de hazelnoten eroverheen.Maak […]

Lees meer...

IN HET ZONNETJE – Erwin Desbarida

IN HET ZONNETJE staat Erwin Desbarida. Hij is de eerste moestuinier die een certificaat heeft behaald. Daar mag hij trots op zijn! Iedere vrijwilliger kan een certificaat behalen: je moet 10 vragen over het cursusboek kunnen beantwoorden (dat kan online) en je moet tenminste 10 keer in de tuin hebben gewerkt. In andere jaren organiseerden we […]

Lees meer...

Vreemde gast in de tuin

Verstrikt in een net over de jonge veldsla zat een Chinese wolhandkrab! Het dier was nog levend en zwemt nu weer in het IJ. Je vraagt je natuurlijk af hoe komt een krab een steile kademuur op en de tuin in? Mijn eerste gedachte was dat een meeuw hem zou hebben opgevist en daarna hebben […]

Lees meer...

Wat ziet de Voedseltuin er prachtig uit dit jaar!

Door de komst van het Corona-virus is er veel veranderd, ook voor de Voedseltuin. Geplande activiteiten en workshops konden niet doorgaan maar gelukkig kon het werken in de tuin wel ‘gewoon’ doorgaan. En de crisis heeft ons ook veel positiefs gebracht. Tijdens de lock down hebben veel nieuwe mensen de tuin weten te vinden en […]

Lees meer...

NL-doet 2020 is uitgesteld vanwege corona

Onder het motto “startklaar voor het voorjaar” doet de Voedseltuin ook dit jaar weer mee aan NL-doet. Er hebben zich in totaal 12 vrijwilligers aangemeld: negen juristen van Catch legal, een kantoor dat zich bezighoud met omgevingsrecht en drie vrienden die graag voor ons de handen uit de mouwen willen steken. We willen samen met […]

Lees meer...

Workshop koken met wilde planten afgelast vanwege corona

Wist je dat je herderstasje, dat schattige plantje met die tere witte bloempjes, ook kunt eten? Heb je wel eens melde geproefd? Deze plant, die door velen wordt weggezet als ‘onkruid’, smaakt verrukkelijk. We gaan ook verse jonge brandnetels plukken en daar in de tuin boven een houtvuur soep van koken! En nog veel meer […]

Lees meer...