Eerste oogst 2021 voor de voedselbank

Op 14 april hebben we voor het eerst dit jaar weer geoogst voor de Voedselbank! Er gingen drie kratten met sla en spinazie naar de voedselbank. Hier zie je hoe ze geoogst zijn. Onze vrijwilligers hebben ze op de fiets gebracht!

Lees meer...

IN HET ZONNETJE – Arnold van der Valk

Tuinleven na gedane arbeid Op 1 november 2016 is het gedaan, mijn werk als hoogleraar landgebruiksplanning aan Wageningen Universiteit houdt op, ik ben gepensioneerd. Het voelt als een zegen en een vloek tegelijk. Aan de positieve kant staat: dit is het einde van de vier uren durende dagelijkse pendel per trein en per fiets van […]

Lees meer...

Snijbietquiche

Voor de bodem kun je kant-en-klare quiche bladeren gebruiken of je kunt zelf een bodem maken.Snij de snijbiet in kleine stukjes.Fruit een ui met een teen knoflook en bak de snijbiet een paar minuten meer. Bedek de bodem met de groente.Klop drie eieren met een flinke scheut kookroom of koffiemelk en roer er een zakje […]

Lees meer...

Soep van snijbiet

Snij de snijbiet klein en fruit die in olie met ui en knoflook. Voeg water toe, een bouillonblokje en een in blokjes gesneden aardappel. Laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat en pureer alles. Eventueel scheutje room kun je er een scheutje room aan toevoegen. Verkruimel vlak voor het […]

Lees meer...

Snijbiet – basisrecept

Snijbiet- basis bereidingswijze om snijbiet puur te eten. Fruit een uitje en een teentje knoflook in wat olie.  Snij de snijbiet in stukjes (ook de stelen) en voeg die toe, laat de snijbiet een minuutje mee stoven.

Lees meer...

Natuurlessen met juf Diewertje

Juf Dieuwertje was in maart met een groep basisschoolleerlingen van de IJpleinschool bij ons in de voedseltuin We hebben haar gevraagd iets te vertellen over wat ze in de tuin heeft gedaan. “De leerlingen vinden het altijd een feest om met mij naar de voedseltuin te komen en te leren over planten en dieren” Juf […]

Lees meer...

Nieuw seizoen – Biologische compost

De vrolijke kruiers van biologische compost, Jules, Annemarie en Arnold. Deze big-bag heeft €170,00 (all in) gekost. Goed om te weten omdat we nu nóg gemotiveerder aan onze eigen compost blijven werken. Overigens: neem alsjeblieft géén groenteafval van thuis mee. Dat lokt ratten en soms gaan er ongewenste dingen mee op de hoop.

Lees meer...

Extra klusjes

In de kas hangt een intekenlijst met activiteiten, voor vrijwilligers die wel een extra klus(je) willen doen. Help je mee? Werktijden maart 2021 Dinsdag 10 – 12 uur Woensdag 12 – 15 uur Zaterdag 10 – 13 uur Alleen bij stromende regen werken we niet. Maar een klein buitje houdt ons niet tegen. De tuin is altijd open om rond te […]

Lees meer...

2021 Teeltplan

Zo ziet de Voedseltuin er dit jaar uit. Uitgangspunt is 75% voor de voedselbank. De rest is voor Resto van Harte en de vrijwilligers zelf. Daarin is ruimte voor voorkeuren en experimenten.

Lees meer...