2021 Teeltplan
Zo ziet de Voedseltuin er dit jaar uit. Uitgangspunt is 75% voor de voedselbank. De rest is voor Resto van Harte en de vrijwilligers zelf. Daarin is ruimte voor voorkeuren en experimenten.
Lees meer...Coronamaatregelen
Samen thee drinken in de tuin, met iets meer afstand maar niet minder gezellig. We houden ons aan de coronamaatregelen. Hier nog even op een rijtje: Thuisblijven bij ziekteverschijnselen 1,5 meter afstand houden Regelmatig handen wassen Niet meer dan één persoon in de kas Eigen beker meenemen voor theepauze
Lees meer...Recept – Kardoen
Kardoen is lekker zodra de harten van de plant beginnen in het voorjaar. Dan zijn de stelen nog zacht. Later in het jaar worden ze te stevig, maar dan gaat de plant ons verrassen met prachtig blauwe bloemen. Er staan er een heleboel in het vaste planten-vak, achterin de tuin, en ze worden nu geoogst. […]
Lees meer...Recordoogst voor de Voedselbank Amsterdam
In een tijd waarin zoveel níet kan, is het ook mooi om te zien wat er wél kan. Veel nieuwe vrijwilligers hebben tijdens de lockdown de Voedseltuin IJplein weten te vinden en hebben zich aangemeld om te helpen tuinieren. De toename van vrijwilligers begon al in de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 en […]
Lees meer...Recept voor Kervelsoep
Voor deze kervelsoep heb je een flinke bos dagverse kervel nodig. Was de kervel goed en snijd ‘m fijn. Fruit een uitje of een sjalotje. Voeg een stukje gember toe, deze kun je fijn snijden of in de knoflookpers persen. Kook een liter water in een andere pan en voeg een bouillonblokje toe. Voeg de […]
Lees meer...Winterpostelein – vier bereidingswijzen
Winterpostelein doet het op het moment goed in de tuin. Deze groente is heerlijk maar niet zo heel bekend. Daarom hierbij vier manieren om het te bereiden. Roerbakken: De meest eenvoudige bereidingswijze is om de postelein kort te bakken. Fruit een uitje in wat olie en roerbak daar de postelein in een paar minuten doorheen […]
Lees meer...Recept – Boerenkool met linzen
Boerenkool is op zijn best als de vorst eroverheen is gegaan, zo luidt de volkswijsheid. Klopt dat? De samenstelling van de bladeren verandert bij temperaturen onder nul, doordat zetmeel dan wordt omgezet in suiker. De ‘verzoetingsreactie’ helpt de plant om beter tegen de kou te kunnen. Dus ja, het klopt, na een nachtje vorst is […]
Lees meer...Recept – Raapsteelsoep
Raapstelen – een dappere groente, waarmee we het oogstseizoen openen (in maart) en eindigen (in november). Dat lukt dankzij de beschutte plek in de koude bak. Kijk maar hoe fris ze erbij staan, deze foto is gemaakt op 25 november. Ingrediënten: 1 aardappel, 1 winterwortel, bosje raapstelen, bouillonblokje. Rasp de aardappel, de winterwortel en de […]
Lees meer...IN HET ZONNETJE – Mandy van Raam Cobben
Mandy van Raam Cobben (43) werkt sinds een paar maanden in de Voedseltuin. Zij is de tuincoördinator op dinsdag. “Je hoeft niet moeilijk na te denken over de tuin, goed kijken is voldoende.” “De vrijwilligers komen altijd opgewekt binnen met de vraag: wat kan ik vandaag doen? Het raakt me hoe iedereen zich in dienst stelt […]
Lees meer...